Brezmadežna

Božja domišljija

Osebi, katerih rojstvo pripoveduje Luka, sta Janez Krstnik in Jezus. Dve napovedi, v katera moški težko verjamejo, medtem ko se ženske zdijo bolj odprte za božjo domišljijo. Zaharija je bil duhovnik Abijevega razreda (osmi od štiriindvajsetih razredov na katere so bili razdeljeni judovski duhovniki). Med opravljanjem svoje službe v jeruzalemskem templju mu angel naznani, da se je njegova želja po otrocih izpolnila, vendar bo zaradi nevere onemel. O ja, saj želeti nekaj ne pomeni verjeti v to. Navsezadnje Zaccaria ni verjel, da se to lahko zgodi. Ni vedel, da ko Bog kliče, česar ne poznaš, vedno zahteva nemogoče, ker če bi bilo mogoče, bi to storili mi sami. Bog nikoli ne prosi za možne stvari, za to poskrbijo ljudje, prosi samo za nemogoče stvari, ki se lahko zgodijo po njegovi zaslugi.

ŽENSKA

Angel nato odide v Nazaret, majhno vas s 400 prebivalci, ki veljajo za primitivne, ker so živeli v jamah.Angel je najprej nagovoril moškega, sedaj nagovori žensko. Takrat je bila to po splošnem razumevanju čista fantazija, norost. Kako je Bog prišel na idejo, da bi nagovoril žensko? V Stari zavezi je Bog edinokrat, ko je govoril ženski, grajal Saro, Abrahamovo ženo, in od takrat ni nikoli več govoril z nobeno žensko. Kljub temu …

NAZARET

Bog izbere Nazaret v Galileji, da bi našel Odrešenikovo mater. Ni mogel najti slabšega mesta v Izraelu. Zagotovo bi lahko izbrali pomembno mesto, a božje ocene ne sledijo človeškim. Ali razmišljate o tem, dragi prijatelji? Bog se odloči postati človek prav  na tem določenem mestu. Konec koncev bi lahko našel druge načine, da bi povedal svojo zgodbo, on je Bog. Izbere majhno vas z nekaj hišami, ki ni nikoli omenjena v Svetem pismu, in gre k trinajstletni deklici po imenu Maria. V Svetem pismu je le ena Marija, Mojzesova sestra, ki jo je Bog preklinjal z gobavostjo. Skratka, kdo more razumeti božjo logiko.Angel pride in jo pozdravi: »Raduj se, milosti polna«. Marija je »polna milosti«, ne »polna zaslug«, ni storila ničesar, da bi si zaslužila to, kar se bo zgodilo, ker Božje stvari niso zaslužene, so enostavno dane. V središču je božja brezplačnost, tam je zastonj, v katerem je »vse mogoče«. Božji klici niso nagrada za naše sposobnosti ali zasluge, temveč klic, da se odpremo njegovemu nepredvidljivemu navdihu. Dragi bralec, ali ste prepričani, da ste polni zaslug? Nato se malo sprostite. Če pa se počutite kot anonimna pikica v vesolju, dvignite glavo in pustite, da vas doseže Ljubezen. Bog noče drugih, hoče tebe, ker brez tebe ne more narediti ničesar, lahko pa s teboj stori vse.Luka nas opominja, da nam vsaj pred Bogom ni treba biti najboljši. Pred njim šteje pripravljenost, da se pustimo oblikovati njegovi roki.

ZAGOTOVILA

»Ne boj se«, pravi angel Mariji. »Ne boj se Marije, če Bog ne ubere lahke poti veličine, ne boj se, če se Bog, Neskončni, skriva v zarodku. Ne bojte se Marije, če se Bog odmakne od kadila templja in luči mesta.«»Ne boj se«, pravi angel vsakemu izmed nas. Te besede se v Svetem pismu pojavijo tristo petinšestdesetkrat, skorajda vabilo za vsak dan v letu. Zjutraj, takoj ko vstanemo, bi morali najprej v svojem srcu začutiti odmev teh besed na Božjih ustih: »Ne boj se! Karkoli se zgodi danes, ne bojte se. Ne bojte se odpustiti, tudi če to odpuščanje ni sprejeto. Naj vas ne bo strah sejati ljubezen vedno in v vsakem primeru. Ne bojte se začeti znova, vi niste svoje napake. Ne bojte se reči “da”. Ne boj se, kajti jaz sem s teboj.”

MOTNJE

Angel govori trikrat in Marijini odgovori so trije: motnja, želja po razumevanju, služenje. Marija ne odgovori takoj pritrdilno. Da je Bog lahko imel sina, je bilo bogokletje. Maria dvomi, je zmedena in skuša razumeti, kaj se ji dogaja. Sprašuje, kako se bo uresničilo, kar ji je bilo napovedano. Radoveden sem videti, kako se ta deklica zoperstavlja angelu, ki morda ni pričakoval teh vprašanj. Marijino devištvo ni samo vprašanje spolne narave: gre predvsem za devištvo srca. Marija se zaveda, da ni človeka, ki bi z njo lahko ustvaril to, kar je opisal angel. Marijina negotovost me pomirja. Dobro je vedeti, da Božja mati Marija ni takoj rekla svojega da.

TUKAJ SEM

Na koncu, zaupa najstnica Maria, ne razmišlja o prihodnosti, temveč polno živi »tukaj in zdaj«. »Ali bom zmogla? Ali bom lahko mati božjega sina? Ne vem, tukaj sem.”»Tukaj sem« je najlepši izraz, ker je izjava ljubezni do danes, do »tukaj in zdaj«. Morali bi se ga naučiti izgovarjati vsak dan, večkrat na dan, ob vsaki priložnosti. Veseli ali žalostni bi morali izgovoriti svoj “tukaj sem”, verjamem V to. Ni mi vse jasno, ampak sem dal, kar sem zdaj. Marijin prvi čudež je, da ni pobegnila. Jezus prihaja na svet skozi zavestno nezavest te deklice, ki ne razume vsega takoj, ampak reče »da« temu, kar ji je postavljeno.Dragi bralec, tudi tebe Bog še naprej sprašuje o tvojem “tukaj sem”, običajno brez pojasnila vseh razlogov, zakaj. Vendar vedite, da se bo reka vašega življenja, delno zavita, zagotovo končala v morju Njegove ljubezni.

HITENJE

Po oznanilu se Maria »naglo« odpravi k Elizabeti. Zakaj “na hitro”? Všeč mi je, da se ni hotela utapljati v svojih mislih, v skrbeh, da ne bi imela vse potrebne moči, da bi naredila, kar je angel prosil od nje. Maria preživlja najbolj mučne dni svoje nosečnosti, kdo ve, kako bi jih Jožef sprejel. Nek duhovni pisatelj je duhovito pripomnil, da je bilo »tisto Marijino romanje k bratrančevi hiši prva procesija Corpus Domini v zgodovini«.

VELIČINA

Danes nam angel ponovno ponavlja tri bistvene besede: ne boj se, Gospod bo prišel in napolnil tvoje življenje. Naj nas preseneti ta Bog, ki prihaja živet med nas.Dobra novica ob tej novici? Super smo, na svetu smo z zelo specifičnim namenom in moramo pustiti pečat. Tako je bilo z Marijo, ki ni imela nič več od nas: le verjela je vase. Kajti verjeti v Boga je enostavno, a verjeti vase je težko. Verjemimo: “Super smo”.