31 nedelja med letom

ALI JE NAGOVOR PRILIKA ZA VŠEČKANJE

Današnji evangelij je namenjen predvsem tistim, ki tako kot jaz trenutno sedijo za tipkovnico. Komentiranje tistega, kar ni moje. To »vesela novica« ki je Jezusova beseda in tudi sam v zapisu čutim težo tega sporočila, ki prihaja od Nekoga, ki je veliko pomembnejši od mene oin moje razglabljanje ob njej.

Pred časom sem srečal prijatelje, ki so rekli, da so bili  na koncertu. Povedali so mi, da že od jutra stojijo v vrsti, da bi dobili prve sedeže. Samo pomislite: od 8. ure zjutraj, pod žgočim poletnim soncem, za koncert, ki se ne bi začel pred 22. uro! Kaj ne storite, da bi poslušali tisto slavno skupino: vstopnice so bile razprodane že prvi dan odprtja spletne prodaje … in potem te težave? Kaj je to vredno? No, če ste oboževalec znanih in redkih skupin…lahko rečemo, da se “morda” (MORDA) splača. In v vsakem primeru je gotovo, da če greš na koncert, nočeš biti na zadnjem mestu, morda obsojen, da gledaš ta koncert na velikanskem ekranu, ki bi ga, če bi se odločil ostati doma, lahko udobno spremljali in videli na vašem računalniku! In to brez čakalnih vrst, potenja in zmešnjave! Je pa res, da tista skupina ali tisti pevec, ko odpoje, gotovo ne pride do mene in reče: a greš k nam na večerjo? Ne kliče me, da bi me vprašal: kako je bilo na koncertu? Zanje ostajam tujec…tudi če koncert doživim skoraj v prepričanju, da so ti pevci že dolgo moji prijatelji.

Jezus pa s svojo Besedo govori v srca vseh … tudi tistih, ki so na zadnjih mestih in ne delajo scene samo za občudovanje. Ta svet je poln mladih farizejev: živimo zato, da nas opazijo. Pomislite na tiste, ki živijo na družbenih omrežjih 24 ur na dan: od trenutka, ko si umivajo zobe, do odhoda v posteljo nenehno razkazujejo sebe, stvari, ki jih počnejo, celo nesmiselne in včasih neumne … samo zato, da se pokažejo in pričakujejo všečke. Jezus graja tiste, ki uporabljajo vero, »da bi bili opaženi«. Dejstvo je, da se veliko mladih navdušuje nad svetovnimi dogodki ali rejvi, kjer je veliko mladih, ki se udeležujejo … le da potem, ko se vrnejo domov, izginejo v stvari, ki jih imajo “vsi radi” v svetlobo ali temo (kot hočete) virtualnosti.

Videli smo veliko mladih, ki so se izgubili, ker se niso počutili v središču pozornosti v župnijah, v skupinah itd. Mnogi so si po zgledu slabega zgleda prekaljenih odraslih želeli prvih mest v društvu, na oratoriju, na molitvenih srečanjih. Razen takrat, ob razumevanju, da so na prvem mestu tisti, ki morajo vložiti največ truda v “vodenje” drugih …. in so tisti, ki so odgovorni za predmete, za točnost, za samo združenje/oratorij. Mnogi med njimi so, ko so ugotovili, da je zaveza biti prviv  naporu, namesto da bi zavihali rokave, raje odnehali. Ne vem za vaše izkušnje, a na žalost je veliko pametnih mladih ljudi, ki so raje vse opustili… In opustili so, ker so verjeli, da je “služenje” za njih izguba. Pač do prvega obhajila ali pa do birme bomo že vzdržali, potem pa adijo župnija in vse v zvezi s tem. Pa naj si župnik beli glavo kje je vzrok. Kdo je na koncu zgodbe pridobil? Kaj so pridobili tisti, ki so vse zapustili, da bi se počutili »žive«?

Usmerjanje drugih ni zadovoljstvo, je dolžnost. Toda gorje nam, če se imamo za vodnike drugih, če ne znamo voditi sebe potem se trudimo zaman in iz vsega ne bo nič… Zadnjo besedo imajo tisti, mladi in stari, ki so vedno vztrajali, tudi ko so vsi zapustili, in niso sledili zadnji modi v mestu ali soseščini. Iz vztrajnih se zelo pogosto norčujejo, jih označujejo (danes bi rekli “tagged”) #sietegiovaniantiquati – ste mladi ankvariat. Res pa je, da so ti mladi, pogosto označeni, namesto tega gonilna sila Jezusovega evangelija za mnoge druge (svoje vrstnike in druge). Zakaj to počnejo? Ker so odkrili Jezusa kot Gospodarja svojega življenja in vidijo druge prijatelje kot brate in sestre, ki jim je treba služiti. In to ne le za en dan!

Vprašanja: ali vidite svoje prijatelje ali dekleta kot brate/sestre, ki jim morate služiti? Ali pa jih uporabljate za lastne namene? Če ste odgovorni za skupino mladih, oratorij, društvo, pevski zbor, skavtsko skupino, če ste katehet, če opravljate pomembno nalogo itd., kako opravljate svojo službo? Ali si jim lahko Kristusov obraz? Ali služite vsem, ali služite skupini/združenju itd.

P.S.:…upamo, da so odgovori vedno iskreni. Vesela nedelja!