Obnova naših spomenikov

Akcija “Obnove kulturnih spomenikov”, ki jih skupaj z Župnijo Tomaj, Kulturnim društvom in Vaško skupnostjo Tomaj z dovoljenjem Župnijskega gospodarskega sveta in Pastoralnega sveta vodi odbor za prostovoljne prispevke, poteka tudi v letošnjem letu 2018. Vabljeni vsi župljani, ker akcija vključuje tudi dela v župnijski cerkvi in se konkretno lahko namenijo posameznim projektom, ki so predvideni: župnijska cerkev, cerkev v Britofu (tu je prvenstveno obnova podpornega zidu), sanacija strehe na župnijski cerkvi, obnova fresk in drugo, kar je navedeno v programu. Program obnove v leu 2018/19 je prikazan na spodnji povezavi in ga boste prejeli ob obisku naših prostovoljcev tako kot v lanskem letu. Poročilo je dopolnitev poročila iz lanskega leta. Iskrena hvala za vašo darežljivost.

Prva fotografija levo: stanje obnove zidu 19.10.2018. Na desni fotografiji: Tomajski možje in fantje odstranjujejo bršljan  z zidu pod Britofom (20.10.2018)

Poročilo je TUKAJ

8.12.2018 – Naslednja naloga pri obnovi naših spomenikov je najprej sanacija slemena in spoja med zvonikom in cerkveno ladjo na cerkvi sv. Petra in Pavla. Cerkev ni samo tomajska, pač pa je župnijska cerkev celotne župnije Tomaj. Zato bi bilo hvalevredno, če bi se v obnovo vključili vsi župljani, ki čutijo zavest pripadnosti župniji. Tokrat lahko približno na spodnjih slikah pogledate, kaj se dogaja nad nami, ko smo v cerkvi.

 

Prilagam še opis stanja kot mi v dopisu navaja g. Dragotin Černe:

“Stiki zvonika in ladje predstavljajo škrle, ki so ostanek nekdaj kritine s škrlami, vidi se da so vrstno nanizane in ne stopničasto, tako ne morejo preprečiti, da ne bi voda tekla med njimi, pod njimi pa je nezaprt prostor do strešnikov. Med strešniki in zidom zvonika je po celi dolžini do 3 cm široka odprta reža, skozi katero prosto zamaka voda na podstrešje, iz podstrešja pa na strop in ob zidu na orgle, ki so na koru, prikazujejo tudi od zgoraj lepo vidno zaporo iz malte, ki pa odstopa in ima razpoke. Ker sta streha cerkve in zvonik dva objekta in temperaturno delujeta ločeno je vsak poizkus z malto neuspešen, to vedo krovci in zato pri stikih objektov rešijo, da voda ne zamaka z pločevinasto obrobo iz dveh delov, od katerih je vsak vezan na svoj objekt in s tem omogoča dilatiranje”. Počakali bomo še na uradno mnenje ZVKD Nova Gorica, da poda svoje mnenje.